Tiltólistára kerül a holokauszttagadó David Irving Litvániában

Litvánia azt tervezi, hogy tiltólistára teszi a hírhedt brit holokauszt-tagadó David Irvinget.

Azok, akik ilyen eszméket terjesztenek, nincsenek szívesen látva a hazámban

– jelentette ki a litván külügyminiszter az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

A The Jerusalem Post cikke szerint Linas Linkevicius litván külügyminiszter az interjúban világossá tette, hogy a holokauszt tagadása és Hitler magasztalása bűncselekmény náluk.

A külügyminiszter azt ígérte, felveszi a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, hogy hivatalosan is tiltólistára kerüljön Irving, aki azt tervezi, hogy Litvániába látogat az év folyamán.

A hírhedt önjelölt Hitler-szakértő a saját weboldalán jelentette be, hogy idén szeptemberben egy exkluzív túrát szervez Lengyelországba az egykori náci helyszínekhez.

Haláltábor túrát szervez a hírhedt holokauszttagadó történész

David Irving többek között Treblinkába, Sobibórba, Belzecbe és Majdanekbe vinne látogatókat.

A most 80 éves Irving 2010 és 2015 között több hasonló, felháborodást kiváltó utat szervezett II. világháborús lengyel helyszínekhez, például a treblinkai és más haláltáborokhoz. Volt olyan alkalom, hogy lettországi helyszíneket is meglátogattak.

Múlt hónapban Naftali Bennett diaszpóraügyi miniszter levélben fordult Marek Magierowski lengyel nagykövethez, hogy ne engedjék Irvinget belépni Lengyelországba.

A lengyel külügyminiszter nem sokkal később jelezte, hogy a holokauszttagadás törvényellenes Lengyelországban, ezért nem fogják szívesen látni, ha újra jönne.

2006-ban Irvinget börtönbe zárták Ausztriában holokauszttagadásért. A Hitler háborúja című könyvében minimalizálni próbálja a náci atrocitásokat és Hitler felelősségét azokban.

Irving azt állította, hogy Hitler nem volt tudatában a zsidók megsemmisítésére irányuló programnak, valamint azt is, hogy nincs bizonyíték az auschwitzi gázkamrák létezésére.