Érthetetlen: A Hezbollah terroristák halálán kesereg a pápa

Ferenc pápa szomorú a libanoni „halál és pusztítás” miatt.

Ferenc pápa szerdán megdöbbenésének adott hangot a Hezbollah libanoni terrorista infrastruktúráját célzó izraeli csapások okozta „halál és pusztítás” miatt.

„Elszomorítanak a Libanonból érkező hírek a bombázásokról, halálról és pusztításról. A nemzetközi közösség tegyen meg mindent, hogy megállítsa ezt a szörnyű eszkalációt. Ez elfogadhatatlan. 

Szolidaritásomat fejezem ki a libanoni néppel, amely már így is túl sokat szenvedett” 

– tweetelte.

Öt perccel később egy következő tweetben a pápa hozzátette: „Imádkozzunk együtt minden emberért, aki a háború miatt szenved. Ne feledkezzünk meg a mártír Ukrajnáról, Mianmarról, Palesztináról, Izraelről, Szudánról, minden mártír népről. Imádkozzunk a békéért!”

Pope Francis on X (formerly Twitter): „I am saddened by the news coming from #Lebanon about bombings, death, and destruction. May the international community make every effort to stop this terrible escalation. It is unacceptable. I express my solidarity with the Lebanese people, who have already suffered too much. / X”

I am saddened by the news coming from #Lebanon about bombings, death, and destruction. May the international community make every effort to stop this terrible escalation. It is unacceptable. I express my solidarity with the Lebanese people, who have already suffered too much.

Ferenc pápa bejegyezését azután tette közzé, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar közösen „azonnali, 21 napos tűzszünetre szólítottak fel a libanoni-izraeli határon, hogy teret biztosítsanak a diplomáciai rendezés megkötésére irányuló diplomáciai munkának”.

A nyilatkozat nem tett utalást a Hezbollahra, amely mintegy 9000 rakétát és öngyilkos drónt lőtt ki a zsidó államra azóta, hogy egy nappal a palesztin terrorcsoport október 7-i mészárlását követően a Hamász csatlakozott a háborúhoz.

Ferenc pápa a múlt héten azt mondta, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt és augusztus végén a terrorcsoport által meggyilkolt izraeli-amerikai Hersh Goldberg-Polin családjával van lélekben.

„Imádkozom az áldozatokért, és továbbra is közel állok a túszok valamennyi családjához” 

– mondta, mielőtt az amerikai születésű túsz édesanyjáról kezdett beszélni.

A pápa szerint a túszok kiszabadításáért harcoló Izrael nem akar békét

Kritizálta Donald Trumpot és Kamala Harrist is, azt állítva, hogy mindkét jelölt politikája „az élet ellen irányul”.

„Rachel embersége megragadott” – mondta. „Azokra az édesanyákra gondolok, akik fiukat vesztették el a háborúban, hány fiatal életnek szakadt vége” – tette hozzá. „Ezekben az időkben Rachel mellett állok”.

A pápa a gázai gyermekek halála miatt ugyanakkor kritizálta Izraelt, és Szingapúrból Rómába tartó útján kétségét fejezte ki afelől is, hogy akár Izrael, akár a tizenegy hónapja háborúban álló Hamász a konfliktus befejezésére törekszik.

„Sajnálom, hogy ezt kell mondanom” – mondta a pápa. 

„De nem hiszem, hogy lépéseket tesznek a béke érdekében”

– tette hozzá, anélkül, hogy említést tett volna arról, hogy a Hamász hányszor utasította vissza az amerikai és izraeli tűzszüneti javaslatokat.

Decemberben a pápa a háborúkban – köztük a Gázai övezetben – meghalt gyermekeket a „mai kis Jézuskáknak” nevezte.

Ferenc pápának üzent a dél-afrikai főrabbi: Térjetek vissza Bibliához!

Warren Goldstein szerint az anglikán érsek és a pápa elárulta a saját híveit, a Bibliát és Izraelt is.