„Fel kell készülnünk arra, hogy ez világjárvány lesz”

Drákói intézkedésekkel kell korlátozniuk a kormányoknak a lakosság mozgását, ha meg akarják akadályozni a tüdőgyulladást okozó, Vuhanban felbukkant új koronavírus terjedését – közölték hongkongi kutatók. Donald Trump pedig azt írta: Washington kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében.

A Hongkongi Egyetem (HKU) tudósai figyelmeztettek a vírus terjedésének gyorsulására. Az egyetem orvosi kara együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a fertőző betegségek kezelésében.

A tudósok matematikai modellek alapján úgy becsülik, hogy a még lappangó megbetegedések száma Kínában meghaladhatja már a 40 ezret.

Kínában eddig összesen 2744 megbetegedést és 80 halálesetet erősítettek meg hivatalosan, a gyanús esetek száma viszont egy nap alatt megduplázódott és megközelítette a hatezret.

Hatnaponta duplázódik

„Fel kell készülnünk arra, hogy ez a különös járvány világjárvány lesz” – jelentette ki Gabriel Leung, a HKU kutatócsoportjának vezetője.

Ma Hsziao-vej, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője vasárnap közölte, hogy az új vírus lappangási ideje akár két hét is lehet, és a vírus már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet.

Magasra emelte a WHO a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet szintjét

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet.

A vírus terjedése alapján felállított matematikai modellekből Leung csapata arra a következtetésre jutott, hogy a tényleges fertőzések száma jóval magasabb lehet a hivatalos adatoknál, mert a hatóságok csak a hivatalosan megerősített eseteket tartják nyilván.

„A tünetekkel járó, bizonyítható esetek száma szombaton, a holdújév napján 25-26 ezer lehetett” – mondta elméleti görbékre hivatkozva hongkongi sajtótájékoztatóján Leung. A kutató szerint a tünetek nélküli, a lappangás stádiumában lévő megbetegedések száma szombaton megközelíthette a 40 ezret.

Leung hozzátette, hogy a fertőzések száma hatnaponta megduplázódhat, várhatóan áprilisban és májusban éri el a csúcspontot azokon a területeken, ahol a járvány már megjelent. Hangsúlyozta azonban, hogy hatékony közegészségügyi intézkedésekkel csökkenteni lehet a fertőzés terjedésének tempóját.

A betegség góca továbbra is a közép-kínai Vuhan város és Hupej tartomány, de találtak már megbetegedéseket más nagyvárosokban, így Pekingben, Sanghajban, Sencsenben és Kantonban is.

A kutató szerint „teljesen korrektek” a közel 20 városban bevezetett, a külvilágtól mintegy 56 millió embert elzáró kínai utazási korlátozások, bár hozzátette, hogy más nagyvárosokban ezek az intézkedések nem feltétlenül módosítják a járvány alakulását.

Amerika segítene

Washington kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében – írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn.

Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával – írta az elnök, majd közölte: „felajánlottuk Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget. Nagyszerű szakértőink vannak.”

A mikroblogban Trump megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés megbetegedés van, de az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Élet a karanténban: vuhani felvételek

We speak to a resident inside Wuhan, the epicentre of the coronavirus outbreak

Subscribe to our YouTube channel for free here: https://sc.mp/subscribe-youtubeWuhan, the epicentre of the coronavirus outbreak, has been in lockdown since J…

Az Egyesült Államokban eddig öt megbetegedést diagnosztizáltak. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket. Valamennyi páciens korábban a kínai Vuhanban járt.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még pénteken nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.

Robert Redfield, a CDC igazgatója hétfőn igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat. A Twitteren kifejtette: érthető az emberek aggodalma, mert a betegség bárhol megjelenhet, de a koronavírus jelenleg nincs terjedőben az Egyesült Államokban. A CDC továbbra is úgy gondolja, hogy az amerikaiak alacsony kockázattal számolhatnak.

Az orvos-igazgató nem tért ki arra, hogy szerinte minek tulajdonítható az alacsony kockázat, de elemzők emlékeztettek: az amerikai hatóságok több nagyvárosban szigorúan ellenőrzik a repülőtereket, a Kínából érkező utasokat testhőmérsékletet mérő kapukkal és egyéb orvosi vizsgálatokkal várják.

Koronavírus: látszólag könnyű megoldással állítaná meg egy izraeli startup a járványt

Maszkok és más védőruhák is készíthetőek a szövetből, amiből az izraeli szakemberek Kínába exportálnának.